Tot in de jaren tachtig leek het een heel goed idee om asbest, dat trouwens een natuurlijk materiaal is, op daken te leggen. In Nederland liggen er dan ook nog miljoenen vierkante meters asbest, vaak op daken van karakteristieke agrarische schuren en stallen. Toch is asbest na 2028 verboden. Hoog tijd dus om je dak eraf te gooien en door iets beters te vervangen. Maar door wat?

De Provincie Groningen, Stichting Libau en Boerderijenstichting Groningen hebben het initiatief genomen om te helpen bij deze beslissing. Sterker nog; zij hebben met het project “In Groningen gaat het dak eraf!” een impuls aan lokale ontwerpers en bedrijven gegeven om zelf innovatieve, duurzame en lokale alternatieve dakmaterialen te ontwikkelen. Benieuwd? Kijk dan zeker bij house of design en Studio Volop

Heeft u al plannen om snel met uw dak aan de slag te gaan? Of kunt om welke reden dan ook niet wachten tot er een nieuw materiaal is ontwikkeld? Bekijk dan het overzicht van alle bestaande dakmaterialen dat in opdracht van de boven genoemde partijen door mij is gemaakt. In het overzicht staan niet alleen de materialen met hun eigenschappen vermeld maar ook wat er bij de toepassing komt kijken, inclusief een indicatie van de kosten. Daarnaast lees je in het document wat de recente ontwikkelingen zijn en welke kansen zich aandienen. Wist je dat er dakmaterialen zijn die de lucht zuiveren? Of dat je met jou dak geld kunt verdienen?

De overheid vind asbestvervanging belangrijk en stimuleert dat middels subsidies. Check daarom snel de mogelijkheden, nu is het moment!

Ga hier naar het materialenoverzicht.

Het dak eraf…bye bye asbest!